Hoofdlijnenakkoord 2022-2026

Laat ik beginnen de partijen te feliciteren met het tot stand komen van de coalitie en het bereikte akkoord op hoofdlijnen. De coalitie bestaat uit twee dezelfde partijen als de vorige coalitie. Alleen de PvdA is nu vervangen door de VVD. Deze nieuwe coalitie wil het beste voor Sliedrecht en dat gaat met vallen en opstaan. Daar wil men transparant over zijn. De resultaten moeten zichtbaar waarneembaar zijn voor de Sliedrechter. Dit klinkt veel belovend.

Een hoofdlijnenakkoord is iets nieuws voor Sliedrecht. De gehele raad wordt in positie gebracht om op grote terreinen eigen accenten aan te brengen aan het te voeren beleid in de gemeente. Alles valt of staat dat er goed gecommuniceerd wordt tussen de raad, college en ambtelijke organisatie. Informatie moet op tijd worden gedeeld. Hierdoor ontstaat er onderling vertrouwen. Slydregt.NU kan dit toejuichen.

Op het gebied van wonen wil de coalitie 2500 woningen gebouwd hebben in 2040. Tussen 2022 en 2026 vindt er onderzoek en voorbereiding plaats hoe dit gerealiseerd moet worden. Veel Sliedrechters vinden dit terecht te lang duren. Dit had in het vorige college al moeten gebeuren. Op dit punt zijn de SGP-ChristenUnie en het CDA in de vorige college veel te afwachtend geweest. De lobby richting de provincie voor buitenstedelijk bouwen moet na vanavond gelijk beginnen. Ook voor de aanleg van de noord/zuid verbinding moet er gelobbyd worden bij de provincie. De tijd van uitstellen is voorbij. De kritiek vanuit de provincie dat er op het Burgemeester Winklerplein te veel huizen worden gebouwd slaat nergens op als je niet wilt dat erover het spoor wordt gebouwd. Dan vraagt men er zelf om dat Sliedrecht binnenstedelijk wordt volgepropt. Slydregt.NU is faliekant tegen deze ontwikkeling. Hierdoor neemt namelijk de leefbaarheid in Sliedrecht af.

Het nieuwe college wil een gemeentebreed ondernemersfonds. Hier kan Slydregt.NU zich in vinden. Waarom liggen hier ook vanuit regionaal perspectief kansen? Bij de grote projecten moet men creatief omgaan met de beschikbare ruimte door in te zetten op multifunctioneel gebruik. Dit is geen goed uitgangspunt het moet functioneel zijn. Projecten moeten voldoen aan SMART geformuleerde tijdlijnen. Het moet voor iedereen transparant zijn wanneer projecten afgerond moeten zijn.

De plannen voor een modern nieuw Baggermuseum staat Slydregt.NU helemaal achter. Het heeft een meerwaarde in recreatieve, onderwijskundige en economische zin. Het museum moet op zondag geopend zijn. Veel dagjesmensen trekken er op zondag uit. Goed dat het nieuwe college in het vizier heeft dat de energietransitie haalbaar, betaalbaar en begrijpelijk moet zijn voor de Sliedrechter. Keuzevrijheid en het voorkomen en tegengaan van energiearmoede blijft voor Slydregt.NU voorop staan. Veiligheid en leveringszekerheid zijn belangrijker dan de snelheid om van het aardgas af te gaan. Houd nieuwe innovatieve ontwikkelingen in het oog.

De coalitie wil met een stevige aanpak inzetten op de handel en gebruik van harddrugs en andere verdovende middelen. Dat is een goede zaak. Maar hoe zit dit voor softdrugs? Gaat het 1 gram beleid van tafel? Iets wat de VVD al heel lang wil. In de regionale samenwerking wordt gezegd dat de regio niet zonder Sliedrecht kan. In welke beleving ziet het nieuwe college dit?

Sliedrecht moet als gemeente dienstbaar zijn. Dit klinkt Slydregt.NU als muziek in de oren. De gemeente wil een betrokken, meedenkende houding uitstralen. Hoe vertaalt zich dit? Voor Slydregt.NU is het duidelijk dat de Sliedrechter de menselijke maat terug wil zien bij de gemeente. De raadsvergaderingen in de wijken organiseren kan hier een bijdrage aanleveren.

Een goed raadsvoorstel is helder, transparant en maakt duidelijk wat het doel van de besluitvorming is. Gecontroleerd moet kunnen worden of de uitvoering in lijn is met de bedoeling van het raadsbesluit. Het geeft de mogelijkheid om op bij te sturen. Wij zullen nauwgezet volgen dat er ook wordt voldaan aan deze criteria.

Sliedrecht heeft een aanzienlijk overschot tussen 2023 en 2025. Dit kan als sneeuw voor de zon verdwijnen door inflatie, stijgende kosten van bouwmaterialen en door de oorlog in Oekraïne. De Eneco-gelden zijn er niet om financiële tegenvallers op te vangen of om te investeren in de ambtelijke organisatie. Goed dat het nieuwe college wil inzetten op het aannemen van trainees en junioren, want als zij groeien, groeit Sliedrecht mee. Er wordt gekozen om deze vier jaar met 3 wethouders te werken. Slydregt.NU kan zich hier wel in vinden.

Bevrijdingsdag op zondag 5 mei vieren is mogelijk. Ja dat is geen nieuws. Alleen op welke locatie in het dorp is dit mogelijk? Op het Dr. Langeveldplein of net als in 2019 alleen in Sliedrecht Noord, op een afgelegen parkeerterrein bij de Lockhorst? Dan blijft gewoon het huidige achterlijke beleid gehandhaafd. Dat de supermarkten niet op zondag open mogen is een gemiste kans. Slydregt.NU vindt dat de overheid niet over de openingstijden gaat van ondernemingen. Laat dit toch eens aan de ondernemers zelf over.

U kunt van Slydregt.NU als oppositiepartij een constructieve inbreng verwachten maar als het moet zullen wij niet aarzelen misstanden aan de kaak te stellen.

Wij wensen u veel succes en wijsheid toe!

Fractievoorzitter Mark Jongeneel aan het woord bij het Hoofdlijnendebat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s