Excuses

Veel mensen hebben zich afgelopen week geërgerd aan het politieke bedrijf in Sliedrecht. Tegen de eigen adviezen in is de gemeenteraad bij elkaar gekomen, terwijl er in het gehele land voor iedereen een halve ‘lockdown’ van kracht is. Veel mensen keuren dit terecht af. De overheid dient immers het goede voorbeeld te geven. Ik ben hier door veel mensen – terecht – op aangesproken. Helaas zien wij wel meer dat de overheid voor zichzelf andere maatstaven meent aan te moeten leggen dan voor haar burgers. Wij vinden dat dit niet meer van deze tijd is.

De vergadering moest kosten wat het kost doorgaan van de coalitie om een nieuwe wethouder te benoemen. De gepleegde coup heeft haar vervolmaking bereikt door de heer Venis als nestor van de gemeenteraad af te zetten als vervanger voor B&W indien zij afwezig zijn door ziekte. Wat is in deze tijd zeker niet als ondenkbaar kan worden weerlegd.

Persoonlijk zie ik niet in waarom de vergadering niet op een later tijdstip plaats zou hebben kunnen vinden. Slydregt.NU is fel tegenstander van de benoeming van wethouders van buiten de gemeente. Slydregt.NU is van mening dat de heren Vat (SGP) en Goverde (PvdA) in Sliedrecht dienen te wonen om zo optimaal in contact te staan met de Sliedrechtse samenleving. Voorts is het tekenend dat SGP-ChristenUnie alle belangrijke posities in de raad in bezit moeten hebben, namelijk voorzitter en plaatsvervangend voorzitter en de functie van de heer Venis die hem als nestor van de raad toekwam. De SGP-ChristenUnie gedraagt zich al als alleenheerser.

De oppositiepartijen hebben zich tegen de voorstellen van de coalitie fel verzet. Dit heeft geleid tot een opmerking van de heer Huijzer (PvdA) dat – gelet op de stemverhoudingen – de uitslag zonder een democratisch debat al vast heeft gestaan en de oppositiepartijen de vergadering onnodig lang hebben gerekt. De confessionele partijen bepalen en de heer Huijzer zegt “ja en amen” want het pluche zit zo lekker. De coalitie is dan ook echt over de houdbaarheidsdatum. Slydregt.NU is klaar voor nieuwe verkiezingen met als inzet de democratie in Sliedrecht.

Tot slot wens ik iedereen sterkte in deze zware tijd. Uiteindelijk gaan wij de strijd tegen Corona winnen!

Deze column is verschenen in Het Kompas Sliedrecht d.d. 26 maart 2020.

Deze column is geschreven door onze fractievoorzitter Mark Jongeneel

One thought on “Excuses

  1. ja, wethouders zouden een binding moeten hebben met de gemeente en het liefst daar ook moeten wonen…..
    wat betreft het goede voorbeeld geven, ben ik het helemaal eens…..het zou niet zo moeten zijn dat men in periode waar regels zwaar wegen, dat dan een enthousiaste gemeenteraad het verkeerde voorbeeld geeft….dan is het vertrouwen weg. Dus niet zo slim!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s