Slydregt.NU wil stemmen gaan tellen

Donderdag 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europarlement. Maar helaas: ditmaal geen uitslagenavond. Omdat we van Brussel op 23 mei niet mogen weten wat Nederland op 23 mei gestemd heeft. Dat horen we pas op zijn vroegst op zondag 26 mei na 23:00 uur.

Dat betekent dat de uitslagen vier dagen geheim gehouden worden, in de handen van een (veel te klein) groepje mensen. Dat vinden we principieel ondemocratisch: in Nederland horen we op de verkiezingsdag wat Nederland gestemd heeft. Als je die informatie verzwijgt, breek je deze democratische spelregel en wie aan de spelregels rommelt, morrelt aan het vertrouwen in de democratie. Het is hier geen Noord-Korea.

Gelukkig is er een geitenpaadje: Kiezers kunnen de uitslag van hun stembureau zelf opvragen nadat de telling is afgerond. “De Kieswet is duidelijk. De uitslag moet openbaar worden voorgelezen, en daar mag eenieder bij aanwezig zijn”. Daarom roept GeenStijl heel democratie-minnend Nederland op Stemmenteller te worden. Om je eigen stem, je eigen stembureau en onze democratische spelregels te bewaken . Net als in 2014, toen GeenStijl dat met bijna 1300 stemmentellers tot een mooi democratisch succes wisten te maken. Daarom sluit Slydregt.NU zich aan bij de actie van GeenStijl en gaan we dus stemmen tellen.

Fractievoorzitter Mark Jongeneel is 23 mei aanwezig bij het stemmen tellen in het Raadhuis vanaf 21:00 uur. Omdat Sliedrecht in totaal 16 stemlocaties heeft zoekt Slydregt.NU Sliedrechters die mee willen tellen donderdagavond 23 mei. Mensen die mee willen tellen kunnen zich bij Slydregt.NU aanmelden. Men moet dan aangeven bij welk stembureau degene stemmen gaat tellen verder moet men zijn personalia doorgeven, deze gegevens kunnen worden doorgegeven via slydregt.nu@gmail.com met als onderwerp: Sliedrecht telt stemmen EU verkiezingen. ‘’Het zal toch prachtig zijn als de uitslag van de verkiezingen van heel Sliedrecht op donderdagavond bekend is en dat wij niet tot zondag 26 mei hoeven te wachten. Slydregt.NU houdt van transparantie en integriteit in de politiek daarom doet Slydregt.NU mee aan deze actie.’’ aldus fractievoorzitter Mark Jongeneel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s