Sliedrecht van gas los: ”De Sliedrechter is niets gevraagd!”

Gisteravond is de transitievisie van Sliedrecht besproken in de raad. Hieronder kunt u onze woordvoering hierover lezen.

Voorzitter,

Het van het gas halen van woningen en kantoren wordt de grootste en duurste overheidsoperatie uit de Nederlandse geschiedenis. Dertig jaar lang moeten iedere werkdag duizend huizen van het gas af, geïsoleerd worden en van nieuwe warmte- en kookapparatuur worden voorzien. Ook moet het elektriciteitsnet worden verzwaard en andere leidingnetten worden aangelegd.

Verbazingwekkend genoeg hebben het kabinet en de Tweede Kamer nooit uitgezocht of het gasverbod voor huizen en andere gebouwen wel werkt, wat het kost….

…en wie het moet betalen, wat de gevolgen voor de economie zijn en waarom andere landen juist aan het gas gaan. Het gasverbod is dus een schot in het duister.

Ook de planbureaus die de opdracht hadden om het klimaatbeleid door te rekenen gaven niet thuis. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zegt wel dat er veel te weinig geld is voor de 1,5 miljoen woningen die om te beginnen tot 2030 van het gas af moeten, maar laat het verder bij een ondoorzichtige cijferbrij.

Het Centraal Planbureau heeft de kosten maar helemaal niet ‘doorgerekend’, omdat er nog geen juridische verplichting zou zijn om woningen van het gas te halen. Dat is overigens kletspraat. Het kabinetsbeleid bevat zeer dwingende maatregelen, inclusief het ‘binnentredingsrecht’ voor gemeenten om huizen tegen de wil van de bewoners van het gas te halen. Vanaf eind volgend jaar is het al zover. Slydregt.NU heeft al van diverse Sliedrechters gehoord als het moet dat zij zich gaan wapenen tegen een overheid die zonder toestemming hun huis binnentreed. Dit kan nog wat worden.

Nu naar de situatie in Sliedrecht. In het raadsvoorstel Transitievisie Warmte 1.0 staat nog weinig bijzonders en is nog best flets te noemen. De ambities van de Drechtsteden zijn hoger dan die van het rijk. Dit vinden wij schandalig om de inwoners van deze regio als proefkonijnen te gebruiken voor dit grote maakbaarheidsexperiment. Deze zin vinden wij stuitend; “Door het snel oppakken van de regierol kunnen we onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners een grote dienst bewijzen.’’ Waarom? Omdat de inwoners totaal niks is gevraagd. De Sliedrechter heeft geen plaats mogen nemen aan de klimaattafels van charlatan Nijpels. De Sliedrechter weet niet wat het uiteindelijke prijskaartje wordt om deze maatregelen door te voeren. Het enige wat de Sliedrechter wel weet dat deze maatregelen geen noemenswaardig effect gaan hebben op het mondiale klimaat. Dit klimaatbeleid zou tot 0,00007 graden Celsius minder opwarming gaan leiden! En als alle landen die het klimaatakkoord van Parijs hebben ondertekend werkelijk zouden doen wat ze hebben beloofd – hetgeen niet waarschijnlijk is – dan zou dat mondiaal een effect hebben van 0,05 graden minder opwarming. Een totaal onmeetbaar effect! En industriële giganten, zoals China, India, de VS, Rusland enz. doen niet mee. China en India hebben de bouw van honderden kolencentrales in de planning. Dus waarom moeten Sliedrechters in onzekerheid gaan leven voor plannen die geen enkel effect hebben op het klimaat. Dat zullen wij u vertellen omdat er een paar multinationals hier flink hun zakken mee gaan vullen en dat er gekkies zijn met een heel groot schuldgevoel. Deze gekkies denken ook dat de wereld maakbaar is en zien hun kans nu schoon. Slydregt.NU heeft nieuws voor u de wereld is niet maakbaar.

Is Slydregt.NU tegen een schoon milieu en innovatie? Uiteraard zijn wij voor een schoon milieu en voor een innovatief bedrijfsleven. Maar houdt u zelf niet langer voor de gek want door dit beleid laat u zien de Sliedrechter niet serieus te nemen. Daarom roepen wij de raad op om eerst te gaan kijken of er überhaupt wel draagvlak is onder de Sliedrechters om van het gas af te gaan. Daarnaast vraagt Slydregt.NU aan het college om minder hard te lopen want hierin hoef je niet het beste jongetje van de klas te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s