GAAN JULLIE DAT RAADSHUIS NOG EEN KEER GEBRUIKEN?

Deze vraag wordt nogal eens aan Slydregt,NU gesteld. De gemeenteraad vergadert sinds de herfst 2020 in De Lockhorst. Aanvankelijk in het kader van Covid 19 om de wettelijk voorgeschreven ruimte tussen de gemeenteraadsleden te realiseren, maar na het wegvallen van de Covid-dreiging is er nog geen teken van terugkeer naar het raadhuis. Dit is niet uit te leggen aan de Sliedrechter.

Het is algemeen bekend dat de overheid de zaken nu eenmaal anders regelt dan een ondernemer of zelfs een individuele inwoner. Er zit weinig gezond verstand bij hoe de overheid opereert. De gemeente is meer van het beheren en het vastleggen van visies in beleidsnotities. Het uitvoeren van beleid is van een andere orde en wordt vrijwel altijd opgedragen aan adviseurs. Na grondige advisering – en soms nog meer advisering – wordt dan overgegaan tot aanbesteding van het werk.

Met betrekking tot het raadhuis is na een deugdelijk advies een programma van eisen opgesteld. Op basis van het programma van eisen zou je dan – desnoods na een openbare aanbesteding – een geïntegreerd contract kunnen sluiten. De gemeente wil het plan echter helemaal zelf uitwerken met een adviseur en daarna pas aanbesteden.

Ergens is onderweg in een advies een horecavoorziening in het raadhuis opgenomen. De adviseur, noch het college, heeft zich kennelijk vragen gesteld een horecavoorziening naast de bestaande horeca wel in een behoefte voorziet. Op een advertentie heeft namelijk geen ondernemer gereageerd en de gemeente heeft inmiddels – wederom – advies gevraagd waarom niet. Dit lijkt voor de gemiddelde inwoner niet zo’n moeilijke vraag.

Het raadhuis is door zijn functie gericht op bestuursactiviteiten en niets anders zoals Slydregt.NU bij herhaling heeft gesteld. Het spreekt voor zich dat bovenomschreven werkwijze, die zeker niet rechtmatig doeltreffend en doelmatig is, veel tijd en geld kost.

Deze column is verschenen in Het Kompas Sliedrecht d.d. 19 januari 2023.

Dit is een column van fractievoorzitter Mark Jongeneel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s