Unanimiteit voor wat?

Op 5 september is de gemeenteraad geconfronteerd met het besluit van de burgemeester om een crisisnoodopvang te realiseren in het gemeentekantoor. Het zal u niet verbazen dat Slydregt.NU hier niet blij mee is en zeker niet met het besluit zou hebben ingestemd als het aan haar zou zijn voorgelegd. De burgemeester kan noodbevoegdheden inzetten bij oproer, wanordelijkheden, rampen of zware ongevallen. Onder het huidige kabinet krijgen wij de ene na de andere crisis op ons bordje en de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid ziet de asielcrisis kennelijk als ramp en de burgemeester, die deel uitmaakt van het bestuur is hier kennelijk in meegegaan.


Slydregt.NU vraagt zich af of de door het kabinet zelf veroorzaakte crises wel als een noodgeval kunnen worden beschouwd in de zin van de wet. De Nederlanders hangen over het beleid van dit kabinet zeker niet de vlag uit. Veel Nederlanders kiezen er juist voor om de Nederlandse vlag ondersteboven op te hangen als vredige manier van protesteren waarbij geen geweld wordt gebruikt. Kortom de mensen lijken steeds verder van het kabinet af te staan. De burger wacht knarsetandend Prinsjesdag af. Zelfs modale inkomens krijgen het lastig het komende half jaar. Wat kan men nog meer doen tegen dit rampenkabinet.

De burgemeester heeft op vragen van Slydregt.NU aangegeven dat de cirisisnoodopvang beperkt is tot maximaal 50 asielzoekers. Het kunnen er ook minder worden. Slydregt.NU helpt het hem hopen. De asielzoekers worden tot uiterlijk 31 december opgevangen en daarna zal de crisisnoodopvang worden afgestoten. Hopelijk is de burgemeester in staat de openbare orde te handhaven. Zo zouden er voldoende faciliteiten en dagbesteding op locatie zijn.

De burgemeester heeft op facebook gesteld, dat er in de gemeente Sliedrecht “unanieme steun” is uitgesproken “voor een crisisnoodopvang in het Gemeentekantoor van onze gemeente.” Er zou volgens de Vries een sprake zijn van een “brede steun van de raad” en ook de Sliedrechtse samenleving zou “een teken van solidariteit” geven. De burgemeester is gehouden de gemeenteraad zo spoedig mogelijk van zijn besluiten in het kader van zijn noodbevoegdheden te informeren. De diverse partijen hebben min of meer enthousiast het besluit ontvangen, terwijl alleen Slydregt.NU kritisch heeft gereageerd en onmiddellijk voor xenofoob en populistisch werd uitgemaakt. Wij zijn dan ook van mening dat beter kan worden gesproken van het voordeel van twijfel geven om de burgemeester niet in de kou te laten staan.


Slydregt.NU is van mening dat de steun van de gemeenteraad is gebaseerd op solidariteit met Ter Apel. De gemeenteraad neemt haar verantwoordelijkheid voor de puinhoop die de gemeenschap van het kabinet krijgt op haar bordje krijgt geserveerd. Inmiddels is het al zover gekomen dat we verder moeten kijken dan onze eigen gemeente, omdat het kabinet niet op enigen daadkracht kan worden betrapt. Het is heel triest om te bedenken dat het land al zo diep is gezonken dat wij dit moeten doen.

Deze column is verschenen in Het Kompas Sliedrecht d.d. 15 september 2022.

Dit is een column van burgerraadslid Danny Stierman

One thought on “Unanimiteit voor wat?

  1. LAF, LAFFER, LAFST .
    Terwijl er meisjes en vrouwen in Iran worden vermoord omdat ze vechten tegen het verstikkende geloof dat hun beroofd van hun vrijheid , hebben ze in Sliedrecht gezorgd dat er voor 50 asielzoekers gescheiden gebedsruimtes zijn , gemiste kans , stom, stommer, stomst . Gr Henkie .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s