Slydregt.NU kiest niet voor geothermie experiment

Bij het vorige debat zijn we ingegaan op de risico’s van geothermie. We gaan vandaag verder in op de rol van de toezichthouder die dit experiment in goede banen moet gaan leiden, het Staatstoezicht op de Mijnen. Wij verwachten niet dat het partijkartel nog van standpunt gaat veranderen. Feiten worden tegenwoordig weggezet als desinformatie als het niet uitkomt. Dit vindt Slydregt.NU ontzettend jammer omdat het debat zo niet zuiver wordt gevoerd. Hopelijk gaat het vanavond beter.

Onze fractie heeft deze week met interesse de verhoren gevolgd van de parlementaire enquêtecommissie over de afhandeling van de schade door aardbevingen in Groningen. Deze aardbevingen zijn ontstaan na gasboringen. Dit is ook een risico bij de winning van geothermie. De rol van het Staatstoezicht op de Mijnen komt goed aan het licht bij de parlementaire enquête over Groningen.

De feiten die op tafel kwamen over het nalatig handelen van de toezichthouder spreekt boekdelen. Hierbij een samenvatting wat de commissie allermaal ter oren kwam. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft de gevolgen van de gaswinning ernstig onderschat. Mensen voelen zich daardoor niet meer veilig in hun huis. En niemand luistert bij eventuele schadegevallen. Rapporten van geologen die waarschuwden voor mogelijke aardbevingen verdwenen in de la bij het Staatstoezicht op de Mijnen. Het Staatstoezicht op de Mijnen wilde niet luisteren naar de waarschuwingen.

Na de eerste grote aardbevingen bleef men gaswinnen omdat men de ernst van de schadegevallen niet aan de gaswinning wilde koppelen. Wie zegt dat dat hier ook niet gaat gebeuren als men warm water haalt uit de grond? Wie gaat dan de mogelijke schadegevallen in de toekomst in Sliedrecht vergoeden? Kunnen wij dan aankloppen bij HVC? Wij hebben immers geen NAM. Al hebben de Groningers daar ook bar weinig aan gehad.

Slydregt.NU heeft niet het idee dat de overheid in haar rol als toezichthouder op de mijnbouw iets geleerd heeft van de fouten in het verleden. Den Haag laat ons hier in de kou staan als het fout gaat dat is onze overtuiging. Het trackrecord van de kabinetten Rutte geven weinig reden tot hoop als men kijkt hoe men omgaat met de slachtoffers van de toeslagenaffaire, de Groningers en de boeren. Dit experiment moeten we daarom niet willen je gaat toch niet vrijwillig je sleutels hiervoor afgeven aan HVC? Ons antwoord is nee omdat ons vertrouwen in de huidige regering is gedaald tot het vriespunt. Zij zien de Nederlander niet als mens maar als een nummer daarom stemmen wij tegen. Slydregt.NU staat voor de menselijke maat!

Een Geothermie centrale.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s