Pasjessysteem werkt zwerfvuil en afvaldumpingen in de hand

Dit raadsvoorstel gaat het afvalbeleid radicaal veranderen, Sliedrecht krijgt het pasjessysteem. In Dordrecht hebben ze het pasjessysteem. Met als gevolg dat veel mensen afval naast de containers plaatsen dit heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid in bepaalde wijken. De resultaten zijn op papier geweldig maar de praktijk wijst anders uit. Illegale dumpingen zullen toe nemen om dat op te laten ruimen zullen de kosten ook oplopen. Wie gaat dit handhaven? Want Sliedrecht beschikt niet over eigen boa’s. Wanneer we boa’s in dienst zouden hebben dan los je dat probleem zelfs niet op. De kosten voor de inzet van boa’s zullen de pan uitrijzen.

De verschillen tussen huishoudens in kosten zullen ook groter worden. Over het algemeen geldt met hoe meer personen in huis, hoe minder dat het aan afval per persoon kost dat een 1-oudergezin met meerdere kinderen per persoon meer betaalt dan een huishouden met 2-verdieners als het gaat om afval. Jonge ouders met kinderen in de luiers hebben natuurlijk ook een andere hoeveelheid afval dan ouders met pubers. Is het eerlijk om die zwaarder te belasten omdat er veel luiers met de vuilnis meegaan? Slydregt.NU vindt van niet omdat hiermee gelijkheidsbeginsel in het geding komt.

Sliedrechters gaan 2 keer betalen voor afvalscheiding, de eerste keer bij de container en de 2e keer op het terrein van HVC in Dordrecht. De scheiding gebeurt namelijk effectiever bij HVC. Daarnaast gaan veel Sliedrechters het niet pikken dat ze meer gaan betalen terwijl ze hun afval scheiden. Goed gedrag wordt afgestraft. Dit valt niet uit te leggen.

Dit raadsvoorstel is puur gericht op gedragsverandering en daarom zal Slydregt.NU tegen dit raadsvoorstel gaan stemmen. € 691.500 is wel erg veel geld voor gedragsverandering, Slydregt.NU denkt dat de ongewenste gevolgen van deze gedragsverandering de gemeente op den duur meer geld en negatieve energie gaat kosten.

De huidige vuilcontainers worden vervangen door containers met het pasjessysteem als het aan het College van B&W ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s