De Sliedrechtse Groeiagenda is realistisch

Slydregt.NU heeft met belangstelling kennisgenomen van de opgaven in de Groeiagenda voor de Drechtsteden en in het bijzonder voor Sliedrecht. Wij zullen met name ingaan op het feit hoe realistisch deze opgaven zijn voor Sliedrecht en de regio. En wij geven ons standpunt over het ambitieniveau van diverse opgaves in de Groeiagenda.

Bereikbaarheid en Mobiliteit

Slydregt.NU leest dat de regio de functie stationsgebied in Dordrecht wil versterken. In het kader hiervan is het belangrijk dat Dordrecht een intercitystation blijft. Dit is ook belangrijk in het kader van om de Merwede-Lingelijn succesvol te houden. Als station Dordrecht zijn functie als intercitystation kwijt raakt dan is dit voor veel Sliedrechters weer de reden om de auto te kiezen om richting Rotterdam en Breda te reizen. Wij lezen het volgende; ‘Gemeenten wisselen kennis uit met omliggende regio’s zoals Alblasserwaard/Vijfherenlanden, BAR gemeenten etc. en vergroten hiermee de kansen om allianties te maken buiten Drechtsteden.’ Dit kan interessant zijn in het kader van het realiseren van een monorail of metroverbinding met Rotterdam richting Dordrecht of Gorinchem waarin er een halte kan zijn in Sliedrecht. De busverbindingen met Rotterdam kan beter. Slydregt.NU zal graag zien dat verbinding met Rotterdam Kralingse Zoom in ere wordt herstelt omdat veel Sliedrechtse studenten graag gebruik willen maken van deze verbinding. Daarnaast zouden wij graag een gezamenlijk onderzoek zien in samenwerking met Alblasserwaard/Vijfherenlanden over het verleggen van de A15 boven het spoor richting de provinciale weg. Op het gebied van bereikbaarheid en mobiliteit kan er zeker nog een tandje bij qua ambities.

Economie en Werken

Slydregt.NU leest speciale aandacht voor de maritiem-gerelateerde industriële sector, maar we lezen helemaal niks over de andere grote sector waarin veel Sliedrechters werkzaam zijn, de zorg sector. De zorg dreigt toch niet het ondergeschoven kindje te worden? De Groeiagenda heeft de ambitie om 30.000 nieuwe banen te realiseren. Onze vraag hierbij is hoe gaat men dit concretiseren? Wij lezen namelijk veel dure woorden maar eigenlijk staat er niks. We missen een plan van aanpak. Misschien kan de wethouder ons een vergezicht schetsen? Tevens zijn wij van mening dat de overheid er niet is om banen te creëren dat moet de vrije markt zelf doen. Daarom zijn wij tevreden dat de overheid vooral een faciliterende rol heeft als gespreks- en sparingspartner voor het bedrijfsleven in de Groeiagenda.

Bouwen en Wonen

De visie van Slydregt.NU is bekend over deze opgave. 2.500 woningen bouwen tot 2040 vinden wij alleen noodzakelijk als dit gebeurt voor de Sliedrechter. Ons standpunt is niet dat wij niet gaan bouwen voor mensen die de stad ontvluchten of voor migranten die hierheen komen door het falende buitengrenzenbeleid van de Europese Unie. Waar moeten deze woningen komen? Als het aan ons ligt over het spoor. Liever daar woningen dan windmolens of zonneweiden. Waarschijnlijk is de ambitie van deze opgave in de Groeiagenda te schraal de tijd zal het ons doen leren. Voorlopig zien wij nog geen nieuwe woningen herrijzen door het dramatische stikstofbeleid van Rutte III.

Energietransitie

Onze regio als één van de regionale koplopers in Nederland op het gebied van Energietransitie & Duurzaamheid. Hardlopers zijn doodlopers is een oud gezegde. De energietransitie is gokken met andermans geld terwijl er geen enkele garantie is dat het ons iets oplevert ja op de korte termijn hoge rekeningen en een niet te warm stoken huis. Het betreft nog steeds onvoldragen techniek. Slydregt.NU houdt er niet van dat de Sliedrechters als proefkonijnen worden gebruikt bij een onvoldragen techniek. Mensen worden onnodig op kosten gejaagd door deze klimaathysterie. Daarom vinden wij deze ambitie in de Groeiagenda veel te hoog gegrepen.

Alles bij elkaar kunnen we concluderen dat de opgaven in de Groeiagenda realistisch zijn om uit te voeren op de energietransitie na.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s