Column: De stand van de doe-democratie in Sliedrecht

Participatie betekent actieve deelname. De meerwaarde van participatie is gelegen in de creativiteit van de Sliedrechter. De Sliedrechter komt met ideeën en oplossingen die innovatief zijn, omdat de Sliedrechter als direct betrokken inwoner met andere ogen kijkt dan een ambtenaar. Dit aspect hoort juist door de gemeente hogelijk gewaardeerd te worden. Het wordt tijd dat de gemeente expliciet gaat maken wat participatie en doe-democratie inhouden. De raad en het college moeten in gesprek gaan over hoe ver de gemeente wil gaan bij het in de praktijk brengen van de doe-democratie. Er moet worden bepaald op welke beleidsterreinen en projecten de gemeente de inwoners meer ruimte willen geven en wat die ruimte inhoudt Duidelijke procesafspraken zijn noodzakelijk om ongenoegen van inwoners te voorkomen. Slydregt.NU zal er op aandringen de beleidsvorming rond de doe-democratie zo snel mogelijk op de agenda van de gemeenteraad te zetten. 

De verkoop aan het Japanse Mitshubishi Corporation en Chubu Electric Power levert de gemeente Sliedrecht vermoedelijk eenmalig € 23.000.000,– op. Dit is de huidige waarde van de aandelen Eneco. Vrijwel onmiddellijk staan er Dordtse organisaties op de stoep om deze miljoenen op te eisen voor de energietransitie. Wat een arrogantie als het aan Slydregt.NU ligt worden deze miljoenen rechtstreeks ten gunste van de Sliedrechters ingezet. Dan gaan wij dus geen miljoenen in de Merwede gooien die de Sliedrechter uiteindelijk met lege handen laat achterblijven. De energietransitie is gokken met andermans geld terwijl er geen enkele garantie is dat het ons iets oplevert ja op de korte termijn hoge rekeningen en een niet te warm stoken huis. Het betreft nog steeds onvoldragen techniek. Wij vinden het tijd om de doe-democratie in Sliedrecht nu zijn werk te laten doen. Laat de Sliedrechter bepalen wat we met de Eneco miljoenen gaan doen. De opbrengsten van Eneco is uiteindelijk geld van de Sliedrechtse gemeenschap. Wij zouden graag zien dat het geld wordt uitgegeven aan het bevorderen van veiligheid en lastenverlagingen voor de Sliedrechter. Wij vinden dat de Sliedrechter het laatste woord moet krijgen wat er met de Eneco miljoenen moet gebeuren. Dit is een mooi doel om 2020 mee te beginnen.

Deze column is verschenen in Het Kompas Sliedrecht d.d. 19 december 2019.

Dit is een column van fractievoorzitter Mark Jongeneel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s