Woordvoering strategische agenda veiligheid 2019-2022

Voorzitter,

Vanavond bespreken wij de strategische thema’s veiligheid 2019-2022. Eerst wil Slydregt.NU enige algemene opmerkingen maken over dit stuk. Het valt ons op dat Rotterdam centraal staat en dat de situatie in de regio rondom Rotterdam onderbelicht blijft. We vinden dit stuk te academisch en het raakt de praktijk niet. Dit beleidsstuk kan je zo copy pasten en gebruiken voor de stadsregio’s Amsterdam, Haaglanden en Utrecht. Er wordt totaal geen aandacht besteed aan de problematiek die zich in de dorpen afspeelt.

De regionale prioriteiten zouden zijn: – Politie voor iedereen; – Contraterrorisme, extremisme en radicalisering; – Ondermijning; – Cybercrime; – Burger centraal, slachtoffer voorop; – Beheersing van openbare orde risico’s. Wij missen hier een regionale prioriteit; de aanpak van de drugscriminaliteit. Waarom ontbreekt deze vorm van criminaliteit als regionale prioriteit? Heeft justitie gecapituleerd voor de drugscriminaliteit en moeten wij daarom accepteren dat wij in een NARCO-staat leven? Drugscriminaliteit is een ergernis voor de Sliedrechter. Veel Sliedrechters ergeren zich aan de drugsdealers die zich in het weekend s ’avonds begeven op het Burgemeester Winklerplein en op de kade aan de haven. Voor de rest kunnen wij ons goed vinden in de regionale prioriteiten.

In de College informatiebrief lezen we het volgende: ‘’ Op het gebied van radicalisering traint Sliedrecht jaarlijks professionals in het kader van bewustwording en het herkennen van signalen. Tot op heden kent Sliedrecht geen signalen van radicalisering.’’ Aan welke vormen van radicalisering moeten wij dan denken?

Over de prioriteiten uit de gemeentelijke veiligheidsplannen hebben wij ook nog wel een paar vragen. Waarom heeft de aanpak van vernielingen (fysieke kwaliteit), veilig uitgaan en rampenbestrijding (wel handig met een chemieconcern en de Betuwelijn naast de deur) geen prioriteit? Het valt ons tot slot ook op dat ambtelijke en bestuurlijke integriteit en de veilige publieke zaak geen prioriteit heeft, kan de portefeuillehouder uitleggen waarom dit geen prioriteit is in het veiligheidsplan.

Tot slot hoopt Slydregt.NU dat deze strategische agenda bijdraagt aan een veiliger Sliedrecht.

IMG_9747

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s