Sliedrecht zit op slot en Pro(gressief) Sliedrecht heeft de sleutel weggegooid

Vrijheid is ontzettend belangrijk. Het geeft ons de mogelijkheid onze mening te uiten en onze godsdienst te belijden. Vrijheid is een belangrijk gegeven dat wij aan onze kinderen meegeven. Vrijheid is echter niet zo vanzelfsprekend als veel mensen het inmiddels ervaren.

Voor deze vrijheid hebben heel veel mensen hun leven opgeofferd. Er zijn ook veel mensen vanwege hun ras, geloofsovertuiging of geaardheid vermoord. Soldaten, die vochten en sneuvelden, verzetsstrijders en de bekende Sliedrechtse Line Crossers, die een groot risico hebben genomen voor de vrijheid van ons allemaal en hier het leven voor hebben gelaten. De geallieerden, die hebben gestreden tegen onze bezetter en waarbij velen het leven hebben verloren. Laten wij hopen dat wij dit nooit meer mee hoeven te maken.

Op 4 mei gedenken wij degenen die zijn gestorven voor onze vrijheid en op 5 mei vieren wij onze vrijheid. Het feest heeft een grote historische betekenis en is ter ere van allen, die hebben gestreden voor onze vrijheid en ook voor ons zelf om te gedenken dat wij ons voortdurend moeten inspannen voor het behoud van onze vrijheden. Verworvenheden die de laatste jaren in Nederland steeds minder op waarde worden geschat. Vrijheid wordt veel te veel als vanzelfsprekend beschouwd. Ondanks vele waarschuwingen meent ook de gevestigde politiek de grondrechten ondergeschikt te moeten maken aan hun idealen. De democratie staat onder druk. Zie het afschaffen van het raadgevend referendum. Het is belangrijker dan ooit om de vrijheid te vieren. Ook in Sliedrecht!

Gisteren is door Slydregt.NU in de gemeente Sliedrecht een motie ingediend om Bevrijdingsdag gewoon op zondag 5 mei 2019 te vieren. Een aantal mensen in Sliedrecht vinden dit echter een reden om deze dag te verplaatsen naar een werkdag. Ook in Sliedrecht is men het spoor bijster en verliest men zich in de vorm. Kennelijk is het feest van de bevrijding bijzaak geworden. Het is helemaal niet belangrijk meer of het op 5 mei of 6 mei of misschien wel een heel andere datum wordt gevierd. De politiek in Sliedrecht heeft in iedere geval weinig historisch besef. De burgemeester heeft op 4 mei jl. in een prachtige speech onze gevoelens vertolkt. De vraag rijst in hoeverre het kartel het heeft verstaan en begrepen. De motie is verworpen omdat kerkgangers het feest niet zouden kunnen of willen bijwonen. Het gaat dus om de vorm en niet om de inhoud.

SGP-CU beseffen kennelijk de waarde van vrijheid niet en hebben kennelijk weinig historisch besef. Dat het CDA dit steunt geeft te denken, maar dat er partijen zijn die zeggen deze dagen belangrijk te vinden en er dan in mee gaan om de dag te verplaatsen vind ik schokkend. Naar mijn mening moeten de progressieve partijen in Sliedrecht eens bij zichzelf te rade gaan. In dit licht komen de verkiezingsbeloften van PRO Sliedrecht en de PvdA betreffende openingstijden van winkels, horeca en incidentele feestelijkheden in Sliedrecht toch in een ander daglicht te staan. Het gaat hier niet om de zondagsrust, maar om een nationaal erkende feestdag. De bevrijding van de Nazi’s is de basis van onze huidige vrijheid en is gedateerd op 5 mei 1945. Kennelijk wordt het standpunt van de progressieve partijen ingegeven door hun verlangen in een coalitie op het pluche plaats te nemen. Het feest van de vrijheid wordt dus ondergeschikt gemaakt aan politieke overwegingen. SGP-CU en CDA houden Sliedrecht op slot en Pro(gressief) Sliedrecht gooit de sleutel weg ter wille van het pluche.

Robbert van Dorst

Burgerraadslid Slydregt.NU

IMG_5780

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s